Kérdése van? Hívjon minket! +36704522281

Cikkeink
Baura Kft.
2022.10.12 14:12

EPS Hőszigetelés - Hungarocell szigetelés felhelyezése 

EPS Hőszigetelés - Hungarocell szigetelés felhelyezése 

Az otthonunkban elhasznált fűtési energia nagy része a falon, és nem megfelelően hőszigetelt nyílászárókon mint pl: ablakok, ajtók és egyéb helyeken távozik.

A falak hőszigetelő képességét több féle képpen lehet fokozni,de legtöbbször EPS, vagyis expandált polisztirol homlokzati hőszigetelő hungarocell rendszer segítségével javítják.

Az EPS alapú hungarocell hőszigetelő rendszerek sima, és grafitos kivitelben készülnek. Az EPS hőszigetelés az egyik leggazdaságosabb homlokzati hőszigetelési megoldás. 

Hungarocell szigetelés felhelyezése 

Ma már sokan házilag oldják meg a szigetelést, hogy pénzt spórolhassanak. Aki érzi magában a bátorságot és az ügyességet, és nem mellesleg rendelkezik némi elméleti és gyakorlati szakértelemmel, biztosan nem bízza másra a munkát. 

A polisztirol a legelterjedtebb hungarocell szigetelőanyag hazánkban. Az ára is sokkal kedvezőbb az egyéb szigetelőanyagokénál, a leggyakoribb építőanyagokkal kompatibilis és használata sem túl körülményes. A szigetelés valóban nagy munka, sok mindenre oda kell figyelni ahhoz, hogy valóban hatásos is legyen.

A legfontosabbak:

 • A homlokzatot és a lábazatot együtt kell szigetelni, különben 100 százalék az
  esélyünk rá, hogy hőhíd alakul ki a lakásban. Ennek egyenes következménye lesz a
  penészesedés.
 • A lábazathoz és a homlokzathoz más szigetelőanyagot használjunk! (A lábazathoz
  vízálló szigetelés ajánlott)
 • A fal egyenetlensége nem lehet több 5 – 7 milliméternél, egyébként a lapok nem
  ragadnak megfelelőképpen a falhoz, leválnak, felpúposodnak.
 • Lehetőleg ne legyen vizes a fal, amikor szigetelünk. Ha szükséges, először a
  vízszigetelésre fordítsunk hangsúlyt, majd utána következhet a hőszigetelés.
 • Festetlen falra szigeteljünk!
 • Portalanítsuk a falat és távolítsuk el a málló részeket szigetelés előtt. 

Polisztirol szigetelés rétegrendje:
1. Tégla, beton, maga az építőanyag 
2. A hőszigetelő rendszer
3. Dübelezés
4. Üvegszövet felragasztása (ragasztóba ágyazott üvegszövet)
5. Vékonyvakolat 


A polisztirollapokat felrakhatjuk:

 • betonfalakra
 • tömör, üreges téglára
 • festékmentes vakolatra is 

Polisztirol felragasztása

A ragasztót a használati utasítás szerint hígítjuk és elkeverjük betonkeverőben vagy keverőfejes fúróval. A ragasztót felvisszük a polisztirol lapokra. Ajánljuk a Projekt Thermo polisztirollap ragasztó és simítótapasz használatát. Kiváló ragasztóképességű, rugalmas ragasztóanyag. A szélén csíkokat húzunk, a közepén néhány (minimum 6) pontot helyezünk el. A lapokat vízszintesen, téglalap-szerűen és kötésben (főleg a széleknél) kell felragasztani. Amennyiben szükségesnek látjuk, egy nap száradás után, a lemezeket síkba kell csiszolni, majd dübelezni, azaz rögzíteni a polisztirol lapokat a sarkaiknál. A dübelezéshez 10 mm-es fúrót érdemes használni. Utolsó lépésként következhet az üvegszövet felrakása. A ragasztót körülbelül 2 mm vastagságban felkenjük a felületre, és ebbe ágyazzuk be (függőleges csíkokban) az üvegszövetet. Üvegszövet esetében minimum 10 cm átfedést kell meghagyni. Miután a ragasztó megszáradt, következhet az alapozás és a vakolat felhordása.

 

Szükséged van alapanyagokra a házad szigeteléséhez? Akkor itt betudsz szerezni minden típusú hungarocell hőszigetelést és a hozzá szükséges kiegészítőket is: https://www.hungarocellszigeteles.hu